Wedstrijd Vereeniging [NL]

Holland Beker Wedstrijd Vereeniging

De Holland Beker Wedstrijd Vereniging (“HBWV”) is de vereniging achter de Holland Beker en de Ladies Trophy en de andere vaak historische zilveren bekers die uitgereikt worden tijdens de Koninklijke-Holland Beker Wedstrijd.
De Holland Beker en de Ladies Trophy zijn een internationaal begrip onder skiffeurs.
Jaarlijks strijden finalisten van Olympische Spelen, Wereldkampioenschappen enNederlandse toppers om de eer in de skiff. Gelet op de plaats in de Internationale roei agenda is de wedstrijd vaak verbonden in tijd met “the Diamond Challenge Sculls”, en “The Princess Royal Challenge Cup” op de Henley Royal Regatta en de Rotsee (Lucerne) Regatta.

Het huidige bestuur is als volgt:

Bestuurssamenstelling 2022-2023
Jan van der Bij, voorzitter
Marcel Revet, secretaris
Thomas Mojet, penningmeester
Johan ten Berg, bestuurslid
Laurens van Campen, bestuurslid
Pancras Hogendoorn, bestuurslid (werving en aquisitie)

Geschiedenis Vereeniging

De traditionele skiffwedstrijd werd als Open Kampioenschap voor skiffeurs voor het eerst verroeid in 1886. De vrouwelijke tegenhanger; de Ladies Trophy werd in 1988 opgenomen in het programma, twaalf jaar nadat het dames roeien Olympisch werd. Aan de historische lijst met topskiffeurs is het internationale aanzien en de allure van de Holland Beker af te lezen. 

De HBWV (voorheen Comité voor het Championaat van Nederland voor Liefhebbers in Single Sculling Outriggers (Comité voor het Kampioenschap van Nederland voor Liefhebbers van Roeien in één-persoons gieken met buitendollen) heeft een geschiedenis die terugvoert tot 1886. Op 14 augustus 1886 kwam een groep sportieve heren bijeen in Amsterdam met als doel de oprichting van de “Commissie voor de Kampioenschappen van Nederland voor heren amateurs in skiff single outriggers”. Het woord ‘amateur’ onderscheidde mannen die werden betaald om te roeien of de boot te besturen en heren die roeiden voor hun plezier. De commissie stond toe dat de heren amateurgroep deelnam aan de jaarlijkse regatta in de skiff. Op 25 september 1886 vond de eerste regatta plaats. Tot 1912 stond de regatta bekend als de International Dutch Open Single Sculling Championships. De regatta kreeg grote internationale bekendheid. In 1931 werd de regatta verplaatst van de rivier de Amstel naar de tijdelijke roeibaan in Sloten, bij Amsterdam, totdat hij in 1937 zijn huidige locatie vond aan de toen gloednieuwe Bosbaan.

De Holland Beker

Een zilveren bokaal met sjerp en gesp die als wisselprijs wordt uitgereikt aan de winnaar van de Heren Elite skiff. De lijst met winnaars van de Holland beker is hier te vinden.

De Ladies Trophy

Een zilveren trofee die als wisselprijs wordt uitgereikt aan de winnaar van de Dames Elite skiff. Winnaressen van de Ladies Trophy zijn te lezen via de link.

Verbindend netwerk

De Holland Beker wordt gesteund door een verbindend netwerk van toproeiers coaches en supporters.  De vereniging streeft  naar aansluiting met de nog actieve (internationale) roei(st)ers en moedigt hen aan om een lidmaatschap te overwegen.

Lid worden van de HBWV is een manier om de Holland Beker en Ladies Trophy wedstrijden te steunen zodat dit inspirerende evenement behouden blijft voor de toekomst. 

Aanmeldformulier

Leden treffen elkaar tijdens de jaarlijkse wedstrijden en de ledenvergadering. De geschiedenis van de Holland Beker is opgetekend in een lezenswaardig boek getiteld: Holland Beker 1886-2011. Nieuwe leden ontvangen het boek als welkomstgeschenk op hun eerste ledenvergadering.
Er is een besloten groep Holland Beker Wedstrijd Vereeniging op LinkedIn waar de leden informatie met elkaar kunnen uitwisselen 

Wilt u een grotere financiële bijdrage leveren? Wordt dan beschermer van de Koninklijke-Holland Beker. Als beschermer kunt u deelnemen aan de VIP-lunch op zondag tijdens de wedstrijden en aan het Holland Beker dankdiner in het voorjaar georganiseerd door de Stichting Holland Beker Wedstrijden in de sociëteit van KNZ&RV in Muiden of KRZV De Maas in Rotterdam.

Aanmelden als beschermer

Een mooi beeld van de wedstrijd en haar sfeer kunt u zien in de documentaire:
De perfect haal.

Social Media

Volg ons op Linkedin, Twitter, Facebook, Instagram of Youtube

Bestuur

Bestuurssamenstelling 2023-2024
Jan van der Bij, voorzitter
Marcel Revet, secretaris
Thomas Mojet, penningmeester
Margriet Zietse-Meyer, bestuurslid
Rolf Denissen, bestuurslid
Pancras Hogendoorn, bestuurslid (werving en aquisitie)

Ledenvergadering
De ledenvergadering is gepland op 15 mei 2024. Klik hier voor de agenda: Agenda AV en uitnodiging 2024

Kamer van Koophandel no: 40531874

IBAN nummer:

NL83INGB0001794384,
t.n.v. Holland-Beker Wedstrijd-Vereniging

Contactgegevens

hbwv@hollandbeker.nl

 

Documenten

Heeft u verdere vragen of wilt u meer informatie, mail dan naar HBWV@hollandbeker.nl

Close